Friday, March 18, 2011

..LELaKi EgO..

Ego betol atuk dier ni..! cucu merajuk pun taknak pujuk..  emang dasar nya begitu.. kui3.. =D


Topik PANAZZZ..!! hahaha aku tahu ramai wanita d luar sana akan m'yokong statement aku ni kan.. hehehe
dan lelaki pula ada dah wat muka b'kerut tu.. hehe.. relax2 dulu.. aku bukan salahkan mana2 pihak ni.. jom kita buka minda k.. benda ni utk renungan bersama.. =)

Apakah maksud ego sebenarnya..??? adakah korang semua faham apakah itu EGO..??
tp apa yg selalu aku dgr LELAKI lebih sinonim ngan EGO..?? mengapa..?? dr apa yg aku dgr, LELAKI EGO kerana nak cover macho.. hey2..! nnt dlu.. kalau itu sbb nya ia bermaksud PEREMPUAN tidak mempunyai ego la sbb perempuan tiada istilah macho tu... ok..let see this..

Bagaimana kita diistilahkan s'seorang yg ego..??
Apabila memendam sesuatu, kita dikatakan ego..
Apabila tidak meluahkan perasaan, kita dikatakan ego..
Apabila jual mahal, kita dikatakan ego..
Apabila tidak meminta maaf atau memaafkan, kita dikatakan ego..
Apabila tidak menerima pendapat org lain, kita dikatakan ego..
Apabila tidak sudi, kita dikatakan ego..

cuba fikirkan semula, perempuan tak pernah kew ada rasa mcm ni..?? b'fikir la sejenak yer.. hehe
so konklusi nya EGO tidak memihak kepada mana-mana JANTINA.. semua org ada perasaan ego masing2.. cuma ia bergantung pada sesuatu keadaan..

Walaubagaimanpun cuba korang pandang EGO pada sudut positif.. sebagai contoh, aku nak ambil yg sering berlaku dalam hal CINTA.. sbb benda ni sering terjadi dlm hal-hal berkaitan ngan cinta ni..
bf/gf korg dah sakitkan hati korg sangat2.. dia dah marah korang secara tak sengaja maybe sbb masa tu dia tak ada mood.. dia minta maaf.. korang rasa ngan begitu mudah kew korang akan maafkan diorg..?? takkan.. cuba korang wat2 jual mahal taknak maafkan.. ngok bf/gf korang tu nak still pujuk kew tak... kalau dia still pujuk that mean dia betul2 sygkan korg.. tp klau dia mcm tak kisah sgt tu tanda faham2 sendiri la yer.. tp kalau plak korg begitu mudah maafkan, dia jd tak takot n akan wat lg.. tp jgn la selalu buat mcm ni.. lama2 dia pun bosan ngan perangai korg mcm tu.. sekali s'umur hidup sudahlah.. kali kedua wat juga putus terus..! hahaha =D takde2. gurau je.. hee

Apa yg aku cuba katakan ni ialah keegoan dlm percintaan.. its very DANGEROUS..! why..?? sbb punca ego lah biasa hubungan tu terputus.. mana tak nya kalau dah dua-dua dah jd api siapa plak nak jd air nya.. dua-dua senyap then hilang mcm tu sedar-sedar dah yg baru.. nasihat aku kalau jika terjadi sesuatu dlm perhubungan tu cubalah sorg tu jd air walaupun dia yg salah.. kdg2 dlm keadaan marah2 or situasi tegang mcm ni kita maybe tak dapat nak fikir dan buat keputusan ngan tepat n sbb tu lah seorg tu kenalah beralah.. dan bila keadaan dah ok nnt barulah buka cite balik n selesai cara baik2.. insyaALLAH ngan cara mcm ni takkan ada perkara buruk akan terjadi.. =)

Akhir kata dr aku, EGO tu sebenarnya hanya satu sifat manusia yg semulajadi.. tidak perlulah kita nak tuding jari kata org lain kerana kita semua pernah m'jd seorg egois.. tp sedarlah wahai para egois terlampau, keegoan korang yg terlampau sebenarnya telah m'yakitkan hati orang lain.. nak ego pun biarlah berpada-pada dan juga kena pada masanya.. TAKE CARE.. =)

Tuesday, March 1, 2011

ALHAMDULILLAH.. Semua sudah selasai.. my life was come back..! =)



Assalamuailaikum.. hye kwn2 sume.. rizal kembali semula ke dunia blogger.. yeay..! sorry la kepada korg2 yg dtg blogwalking n follow sume, skrg aku da follow korg sume balik..
entry sebelum ni aku da citekan nape aku jd mcm ni.. kerana tggungjwb yg bnyk sgt.. skrg ni ngan abis nya test semua dan benda besar cabarannya iaitu MALAM PUNCAK PERDANA9 maka amanlah hidup aku balik.. syukur... =) walaupun mcm2 dugaan yg jadi sepanjang MPP ni tp aku terima semuanya.. yelah, tak sume prefect.. kena marah tu biasalah.. n sgt2 sorry kpd sume ajk2 MPP atas masalah yg berlaku tu..

Dua minggu ni mmg minggu yg paling serabut bg aku.. penuh tekanan..! paling aku tak suka bila tekanan mulalah jerawat2 naik.. tu yg paling aku tak suka..!! kepada kwn2 semua aku nak minta maaf banyak2 kalau  aku moody tak tentu pasal.. nak marah tak tentu pasal.. aku tau ramai yg perasan aku masa aku moody n terasa kan.. sorry la.. skrg aku dah kembali seperti biasa..

Pasal test2..?? ermm..so far ada juga paper aku xleh jwb.. contoh math kejut.. ntah la rasa mcm failed je.. xpe la.. janji aku dah usaha.. thankz la to sumone yg bnyk tolong bagi semangat sepanjang minggu test n minggu penuh tekanan ni.. saat aku down dier tolong tenang kan..  thankz bnyk2 yer.. tak tau la nak balas mcm ner..  di saat aku ngah tekanan mcm ni mmg aku rasa nak bakar je N24 (dewan aku nak amik test) n lihat la bper ramai yg m'yokong aku.. kebanyakan mereka bdk2 utm yg nak amik test math kejut pd malam tu jugak..




Ada lg benda aku nak cite.. pasal kena tahan ngan trafik utm.. peeeehh..! yg ni mmg klakar.. klakar2 dlm cuak.. haha masa tu ktorg ni nak arked k9 tu nak g mkn.. tp malang tidak berbau... ada trafik utm kena ngah ronda2.. mmg kena tahanlah.. ktorg pun tak jangka ada plak trafik utm nak masuk sampai k9 tu lgpun masa tu da nak senja.. apa lg kena tahan mmg m'jwb la kena sound lg.. yelah, baru first year dah bawa motor.. salah sendiri so pandai2 lah tanggung.. nasib tak kena saman cuma kena denda jalan kaki dr k9 tu g amik helmet n turun balik amik motor.. n mcm solan2 dia tanye.. btw dia ada puji ktorg.. ckp rambut kitorg smart.. haha dan ada lg solan dia tanye.. ngok la bwh ni....


Ni lah 5botak nya.. haha



Hehehehe.. =D ok.. da penat story2.. tggu la lepas ini ada masa story lg k.. masa utk study.. yeay...!!
ok.. thankz sudi membaca.. =) SALAM~~

Recent Posts