Friday, March 18, 2011

..LELaKi EgO..

Ego betol atuk dier ni..! cucu merajuk pun taknak pujuk..  emang dasar nya begitu.. kui3.. =D


Topik PANAZZZ..!! hahaha aku tahu ramai wanita d luar sana akan m'yokong statement aku ni kan.. hehehe
dan lelaki pula ada dah wat muka b'kerut tu.. hehe.. relax2 dulu.. aku bukan salahkan mana2 pihak ni.. jom kita buka minda k.. benda ni utk renungan bersama.. =)

Apakah maksud ego sebenarnya..??? adakah korang semua faham apakah itu EGO..??
tp apa yg selalu aku dgr LELAKI lebih sinonim ngan EGO..?? mengapa..?? dr apa yg aku dgr, LELAKI EGO kerana nak cover macho.. hey2..! nnt dlu.. kalau itu sbb nya ia bermaksud PEREMPUAN tidak mempunyai ego la sbb perempuan tiada istilah macho tu... ok..let see this..

Bagaimana kita diistilahkan s'seorang yg ego..??
Apabila memendam sesuatu, kita dikatakan ego..
Apabila tidak meluahkan perasaan, kita dikatakan ego..
Apabila jual mahal, kita dikatakan ego..
Apabila tidak meminta maaf atau memaafkan, kita dikatakan ego..
Apabila tidak menerima pendapat org lain, kita dikatakan ego..
Apabila tidak sudi, kita dikatakan ego..

cuba fikirkan semula, perempuan tak pernah kew ada rasa mcm ni..?? b'fikir la sejenak yer.. hehe
so konklusi nya EGO tidak memihak kepada mana-mana JANTINA.. semua org ada perasaan ego masing2.. cuma ia bergantung pada sesuatu keadaan..

Walaubagaimanpun cuba korang pandang EGO pada sudut positif.. sebagai contoh, aku nak ambil yg sering berlaku dalam hal CINTA.. sbb benda ni sering terjadi dlm hal-hal berkaitan ngan cinta ni..
bf/gf korg dah sakitkan hati korg sangat2.. dia dah marah korang secara tak sengaja maybe sbb masa tu dia tak ada mood.. dia minta maaf.. korang rasa ngan begitu mudah kew korang akan maafkan diorg..?? takkan.. cuba korang wat2 jual mahal taknak maafkan.. ngok bf/gf korang tu nak still pujuk kew tak... kalau dia still pujuk that mean dia betul2 sygkan korg.. tp klau dia mcm tak kisah sgt tu tanda faham2 sendiri la yer.. tp kalau plak korg begitu mudah maafkan, dia jd tak takot n akan wat lg.. tp jgn la selalu buat mcm ni.. lama2 dia pun bosan ngan perangai korg mcm tu.. sekali s'umur hidup sudahlah.. kali kedua wat juga putus terus..! hahaha =D takde2. gurau je.. hee

Apa yg aku cuba katakan ni ialah keegoan dlm percintaan.. its very DANGEROUS..! why..?? sbb punca ego lah biasa hubungan tu terputus.. mana tak nya kalau dah dua-dua dah jd api siapa plak nak jd air nya.. dua-dua senyap then hilang mcm tu sedar-sedar dah yg baru.. nasihat aku kalau jika terjadi sesuatu dlm perhubungan tu cubalah sorg tu jd air walaupun dia yg salah.. kdg2 dlm keadaan marah2 or situasi tegang mcm ni kita maybe tak dapat nak fikir dan buat keputusan ngan tepat n sbb tu lah seorg tu kenalah beralah.. dan bila keadaan dah ok nnt barulah buka cite balik n selesai cara baik2.. insyaALLAH ngan cara mcm ni takkan ada perkara buruk akan terjadi.. =)

Akhir kata dr aku, EGO tu sebenarnya hanya satu sifat manusia yg semulajadi.. tidak perlulah kita nak tuding jari kata org lain kerana kita semua pernah m'jd seorg egois.. tp sedarlah wahai para egois terlampau, keegoan korang yg terlampau sebenarnya telah m'yakitkan hati orang lain.. nak ego pun biarlah berpada-pada dan juga kena pada masanya.. TAKE CARE.. =)

2 comments:

  1. I suka naek motor ego, sebab tue lah I ego .

    ReplyDelete
  2. abis yg nek mtor len, xleh ego la yer.. hehe

    ReplyDelete

Recent Posts