Tuesday, November 30, 2010

Cuti sem pnuh busy..!

Assalamuailaikum dan Selamat pagi, petang dan malam.. **ikut la slamat mne yer..b'gantung pd waktu korg bce ni.. hehe =p
sperti d jnji kat entry sebelum ni.. aku nk cite psal program aku cuti sem ni... sbnar ni utm ni je cuti sem lmbat.. uni len da stat cuti sem lme da.. maka skrg ni b'akhir la 1sem aku kat UTM ni.. sem pertama yg pnuh suka dan duka.. btw, aku still happy ade kat UTM ni.. =) universiti penyelidikan.. haha
sbnr nyer skrg ni agak bosan la.. xde pe nk wat kan.. ari2 online, makan, men kad, g men snuker, futsal n tido.. tu je aku wat ari2 smntara nk tggu program aku b'mula..
xpela, ari ni pun da 29hb, so xbper lme je lg ni..
ni dier jdual prog aku..
  • 2dis-8dis = Kursus Pembentukan Jawatankuasa Mahasiswa
  • 19dis-26dis = MACS- Melaka Academic and Community Service 
  • 27dis-2jan = Program Khidmat Masyarakat di Riau, Indonesia
so sng cite, cuti sem ni mmg aku xblek la.. sbb 3 JAN 2011 tu da stat klas sem2.. agak pnat la.. tp xpe la dpt pgalaman nnt.. ^^;
mak dan abah d umah, maaf kan anakanda sbb xdpt pulang ke rumah cuti sem ni.. hee
klau ngok blek jadual prog tu 9hb-18hb tu xde pe2 kan.. sbnar nyer x..! mse tu ade gerak kerja utk MACS plak.. ngan raptai lg, persiapan lg, nk prepare modul lg.. aku da la msuk kem pendidikan.. so kire aku ni nnt jd abg fasi la.. hehe first experience ni jd fasi.. aku nk handle bdk2..?? diri sndiri pun xdpt nk handle.. btw, atas niat suci ku ini akan ku laksanakan nya ngan sempurna.. ewwaaaahhhh.. haha dgr handle bdk2 UPSR je.. so mmg layan la nnt layan bdk2 ni.. comey2 tu mmg aku akan perhatian lebih la.. hahaha
pastu aku ngok tentatif prog pun best2.. antaranya ::
  • majlis khatan **xsabar nk ngok mke cuak bdk2 nk kne sunat tu.. mcm aku dlu la jgak.. haha
  • khimat bakti **baiki rumah, tanam syur n mcm2 la..
  • lawatan pun ade.. 
  • ade main layang2..
  • majlis rewang pun ade.. kire tlong org kg wat kenduri kahwin la.. tp klau pegantin laki xde, aku yg ganti kahwin ngn pegantin pmpuan tu.. hahaha
  • ade bnyk lg sbnar nyer,, mlas nk tulis.. hehe
lpas je blek dr melaka tu, sok nyer aku akan b'tolak ke Riau plak.. peehh..xsbar rse nyer.. tp srius aku rse mse tu mmg mood ngah pnat lg.. tp xpe sbb xpnah g indon kan, lpe kan k'penatan.. =) psal tentatif prog kat Riau ni aku xtau sgt.. sbb aku mse nk g ni pun aku pkir puluh2 kali.. sbb mse prog Riau ni ade clash ngn game bola baling, UTM open.. so aku kne plih antara Riau or bola baling.. setelah d pkir2, d tnung2, d pusing2 akhir nyer aku plih Riau.. lgpun bkan sng dpt pluang nk g Riau ni.. free plak tu.. bola bling ni, thun dpan pun leh men lg.. aku ade 4thun lg kat cni..
sebenar nyer yg pling excited aku nk g sbnar nyer kursus JKM tu.. bkan xcited nk msuk jkm tp xcited ngn program dier.. sbnar nyer aku t'jmpe kertas kerja prog2 mse kem tu nnt  kat blik meeting ari tu.. so kire aku da tau la stiap prog ape aktiviti dier.. sbnar ni outdoor n indoor.. yg outdoor nyer bnyk best2.. antara nyer ::
  • camping..
  • ade 1sesi ice breaking tu kne wat candu bntuk 3segi.. gne 2btg kayu n tali rapiah je.. n ktua kne dduk atas n kne bwk tandu tu.. **mcm ner la rupa tandu aku nnt kan.. ^^, ????
  • yg pling xmsuk akal, ade 1game kne cari 5kor nyamuk, 3ekor cicak, 1ekor ayam/arnab, 3ekor ikan, 3 ekor cicak dlm kdaan hidup.. **ni bru bto xtreme ni..
  • wat rakit
  • flying fox
  • nitez walk pun ade
tu la antra aktiviti akan ktorg wat nnt.. so mcm aku n kwn2 da tau psal aktiviti nyer, n ktorg skrg da siap sdia dr segi mental dan fizikal da ni.. hee mcm xcaya je kan ngok org mcm aku jd jkm ni.. abis la rosak kolej perdana thun dpan ngn ade nyer aku sbgai perosak.. hahaha

so skrg ni aku la siap kan brg nk g nnt.. bsuh bju.. n beli brg d perlukan.. hee nnt g sne aku nk pic bnyk2.. nnt aku share la kat korg dlm blog ni.. bia korg ngok kasi jelez ckit.. hehe so korg slalu follow2 n singgah blog aku nnt yer..
ckup la stakat ni yer... nnt2 cite lg.. kesempatan ni nk ucap kan juga la slamat b'cuti kat warga UTM n bdk uni len n bdk2 skulah jgak.. cuti, cuti jgak.. diri kne jga jgak..
Take care yer sume... ^^;

sesi temuramah.. ikuti la.. =)

Selamat pg sume..
aku bru blek dr ngok game barca-real ni.. peh, mmg peh ati ka ngok barca men td.. 5-0 choo.. hehe blek je trus ngok on9.. t'kjut saya, ade org tag la.. hee so kne jwb la kan soalan2 cemu gangsa ni.. hee jwpan ni eklas n jjur dr ati yer.. =)
ikuti lah temuramah ni.. hehe
1. Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?
Senyuman.. =) sbb xde snyuman sume bnda xjd..  sbb dr snyuman sgala nyer leh mula.. seprti, nk berKAWAN.. so snyum2 slalu klau nk kwn rmai.. hee
2. Benda yang terakhir korang beli menggunakan duit korang sendiri?
motor LC 135 aku tu.. my syg..! =)

3. Di mana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang nanti?
kat umah la.. xmmpu nk wat kat hotel2.. hehe tema ikut pgantin pmpuan..so kne tnye dier.. haha

4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
tidak.. no women no cry.. =)

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
klau da name kekasih, msti la nk cinta smpai bila.. kcuali la klau dier wat taik..
6. Dimana korang selalu berjumpa dengan kekasih korang?
mna2 pun leh..

7. Novel / buku / majalah yang terakhir korang beli?
erm..buku static.. mse last pper ari tu..

8. Apakah nama penuh korang?
Mohamad Shahrizal Bin Suhaimi..

9. Antara mak dan ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
2-2 mesra.. tp b'gntung jgak pd kdaan.. klau abah aku ngh mrah ngn aku, mau dkat s'mggu dier xkan tgur aku..

10. Namakan orang yang korang betul-betul nak jumpa dalam hidup korang?
Nur Shahidatul Nadhirah.. kwn skulah aku mse drjah 4 n 5.. aku ske kat dier tp xsmpat gtau smpai die pndah skulah.. n dier xtgur aku ble da msuk fom5.. aku xtau pe sbb.. errmm.. *mood: sdey jap// ='(

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
yelah.. sape nk tlong bsuh kan..!

12. Dimanakah tempat yang korang betul-betul nak pergi?
Australia.. nk ngok kanggaro dpn mata sndiri.. =)

13. Pilih salah satu, peluk atau cium? 
tggu da kahwin nnt la.. 2-2 pun ske..! hahaha

14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag korang
1. sorg yg unik.. hehe
2. garang tp ati dier baik.. mrah aku pun sbb aku wat bnda bkan2.. so aku xpnah amik ati pun.. ^^;
3. slalu jd kan tlinga dier dgr mcm2 aku nk cite.. thnkz ya.. ^^;

15. 5 benda yang korang sangat-sangat sayang dalam hidup korang?
1. LC aku tu la..
2. jersi man united..
3. laptop aku ni..
4. 2 bntuk cincin kat jari aku ni..
5. sume kasut2 yg aku ade..

16. 5 lagu yang paling korang suka dan selalu dengar
1. kazar - memburu impian **slalu dgr mse ngh men kad ngn kwn2..
2. dakmie - yg t'indah **bila trse nk jiwang2.. hee
3. hijau daun - suara ku berharap **t'ingat kat s'sorg.. jeng2.. hehehe
4. nirvana - the man who sold the world **t'ingat zaman grunge dlu.. zaman bru nk up..yeay..! kurt cobain.. hehe
5. xpcd - semangat yg hilang **dgr d saat tgh down..

17. Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang sambut tahun lepas?
30 Ogos 1991.. kat utm.. ngn air bsuk d simbah oleh kwn2.. ade ubi ade btas, ade hari aku blas..  =p

18. 5 orang blogger yang korang nk tag :
xtau la.. sbb msih bru d blog ni.. yg knal2 pun sume da kne tag..
so xtau nk tag sape..

Sunday, November 28, 2010

Aku & Maggi.. =)

SALAM DUNIA~~ di ucapkan kpd semua..! harap chat belaka ya..
sbnar nyer aku da ngh bosan xtau nk watpe... aku ngah ngntok ni.. cume mlas nk tido.. hehehe (ade kew org mlas nk tido..haha pelik jgak..) bila ngah bosan ni, mula la otak ku b'putar2 ngh pikir ape nk wat ni.. dlm pd masa sama prut pun lpar jgak ni.. ong kedek kedek.. eh slap..! tu bnyi katak..
pruuutttt..eh bkan jgak..! tu bnyi kentut..
ahhh..lu pikir la sndiri..! haha
ermm..tggu jap yer nk wat maggi ni.. hehehe sape nk..>?????
beli sndiri.. really, sharing is caring but when hungry sharing is will killing.. coz if dont eat, i will die.. 
ya..! so sorry.. jap yer.. jgn g mne2 tau,, duk citu diam2.. hehe ^^, 
s'tgah jam kmudian.. eerrrrkkkkkkkkk...!! (bunyi sedawa) excuse me.. haha xsenonoh btol la ko ni ijal.. hehehe ngok pic kat atas tu.. ngan pnuh p'hayatan aku mkn maggi tu.. hehe muka blum mandi sbnar nyer tu.. mlas nk mndi lg.. sjuk lorr.. (jam masa tu: 11pg..! sjuk kew..?? haha) yg ngah tido tu rumtes aku.. dier ni kuat tido org nyer.. slalu nyer dier akan tido dlu dr aku dan dier jgak akan bgun dlu dr aku..sbb dier yg tido dlu hahaha
ngah2 bosan ni aku story 1kisah la.. kisah aku dan maggi.. haha tu sbnar nyer tu tjuk je.. yg aku nk cite ni xde kaitan ngn maggi pun.. ngeee~~
sebenar nyer yg aku nk cite psal blog ni.. mcm ner aku leh t'buka ati nk wat blog ni.. sbnar nyer blog ni aku da lme tau ade.. cume aku xreti nk wat n segan nk wat.. yela, besa nyer pmpuan je ade blog ni.. laki kurang la.. yelah xrock la wat bnda2 mcm ni.. gua rockers beb..! hehe ni klau mmber aku kat ipoh tu tau psal aku wat blog ni mau aku kne bahan je ni.. tggu la aku blek ipoh nnt.. hehehe
kembali kpd tjuk kiter yer... yg wat aku t'grak ati nk wat blog ni sbb sorg kanak2 riang a.k.a my KAWAN.. =) dier ni garang..tkot ngn dier.. hee
msti korg nk tau sape kan..?? hehe 
haa..korg bkak la link ni.. **jgn lpe follow dier jgak ya.. =)
dier ni la yg mula2 tnye aku ade blog kew x.. pastu dier ni ske tulis mcm2 kat blog dier n aku ske bce.. tiba2 t'buka ati aku nk wat jgak blog ni.. ngok mcm best je.. best sbb dpt kgsi cite n tulis ape kiter rse.. at least ade jgak t;catat memori yg ade dlm hidup kiter ni.. klau nk ingt sume dlm otak ni, xmmpu kot..memory otak aku pun 2GB je,.. prubahan pling ketara yg nmpk lpas aku wat blog ni ialah skrg ni aku da ske m'naip... sbenar nyer dlu aku mmg xske m'naip.. tp ble da ade blog ni, rajin plak m'naip.. hehe 
lg 1 yg best nyer sbb kat cni leh celoteh pnjg2.. klau dlu aku nk tulis pun, kat status fb je.. tu pun xleh pnjg2.. ckit2 je.. **jgn lpe add fb sy ya.. ade kat sblah knan tu.. hehe
bukan itu sahaja (ayat karangan bahasa melayu spm.. hahhaa), aku sronok ble ngok ade org follow aku.. at least xde la aku syok sndiri.. tulis pnjg2 tp xde sape bce.. n aku pun ske follow org jgak.. bce kisah2 diorg.. ade yg klakar, hepy, dan ade jgk sdey.. kire pd mse sme mcm kgsi pengalaman la..
so rmai2 la follow my blog k.. sure i will follow u back..
**ngh nyanyi lagu iklan digi.. i will follow u...i follow u everywhere..lalalala.. lpe lirik la.. hahaha
ok la stkat ni je la aku nk cite.. next entry aku nk cite psal program aku cuti sem ni.. smpai aku t'pksa aku m'numpang d perantauan ini.. hehe ok la.. aku nk rhat jap..  pastu xtau nk wat pe lpas ni.. samaada nk mndi atau tido.. tp hati aku ckp 80% TIDO.. hehe so aku kne tido la.. sbb aku ske ikut grak ati... hee ok la.. daaa.. ~~salam~~  ^^;

Saturday, November 27, 2010

Kerana Thermodynamic.. i will love u one day..!

ari ni aku bgun awal.. bgun2 rase lapar.. g AZAH bli maggi kari n ngap..! hehe pkul 4pg aku da sdar.. tu sbb  nyer aku tido awal.. pkul 11mlm da tido.. mau nyer xtido awal, sbb smlm aku xtido lgsung sbb stdy utk pper static.. n alhamdulillah la, aku leh jwb pper tu wlau aku tau ade jgak slah.. yg pnting aku leh tulis ok la.. dr aku dtg exam cuba pkir2 jwpan, tp xtau nk tulis pe..! 
d saat mcm ni, sbnar nyer kwn2 aku sume ngh tukus lumus stdy thermo tp aku, hahaha.. relax2 suda.. 
aku xske thermo..!! susah.. susah sbb aku da set mind aku dr awal xske.. cbe aku ckp aku minat thermo msti aku xde mslah ngn thermo ni.. so sume slah aku.. caiit..!! 
thermo la pnye aku down abis.. ilang mood nk stdy.. aku pun da sdia da dri aku klau2 kne repet pper thermo pun..




TETAPI,  
klau xsbb thermo aku xsdar diri lg kot, jd mlas lg msih nk honeymoon.. sem dpan aku da JANJI pd diri sndiri aku nk stdy lek lok.. aku nk wat mcm ne kat matrik dlu.. wlaupun aku ponteng klas tp aku stdy kat blik.. so aku xla k'tggalan.. bkan niat aku ske ponteng klas tp sbb aku g klas mmg aku xkan pham sbb style aku blaja stdy sndiri sorg2.. pastu tnye org mne xpham.. n lg prob mmg bsar, xleh nk bgun pg.. punca nya aku mmg xleh tido awal..
Aku harap sgt2, janji aku xla tggal jnji je.. aku akan susun jdual aku utk sem depan elok2.. mse main, MAIN.. mse stdy, MAIN.. haha slap.. mse STUDY, STUDY la dol..
so bg aku skrg paper da abis.. pe nk wat yer..??? 
  • ngok movie> cite pe yg best..?
  • online> da bosan..!
  • tido> xbek utk kesihatan..
  • men futsal> sume org ngh stdy.. aku je x..
  • kua jlan2> xde duet.. kne jimat cermat..
  • cari awek> mke xhensem.. adeeiii ==''
  • makan> xde pe nk d mkn.. nk bli mkanan mhal2 xmampu..
~~otak ngah serabut..!! pkir mcm2.. saat nk exam mcm2 msalah dtg.. nk amik exam sok pun mcm xde mood je.. asyik pkir msalah dan msalah.. nk pkir jwpan mcm ner solan esok.. nk jwb pe pun xtau..  xyah g la..!!

**so, da buntu otak..!! ape la nk d wat.. so better aku stdy  jgak.. stdy utk bkan utk exam sok.. tp utk sem dpan sbb da comfom2 kne repet pper.. persediaan awal.. doakan aku yer kwn2..
^^;

Friday, November 26, 2010

Merasa apa itu CINTA..

Cinta..?? indah kan dgr...  Cinta tu m'gajar kita ketawa, gembira, duka, tangisan, resah tp lebih duka dr suka kan.. kdg aku t'pikir kenapa d saat kita syg kan org tu, org tu xsyg kita tp bila kita xsyg org tu, org tu syg kita.. adakah ini balasan kpd org yg abaikan perasaan org lain yg syg kan kita tu..?? leh jd kan.. pedih rasa d kecewa kan oleh org yg kita syg..



Pernah jugak aku dgr 1 ungkapan, "M'cintai x semestinya memiliki".. klau la mcm tu ape gunanya kita m'cintai s'seorg ygtak mampu kita miliki.. mcm b'tepuk sebelah tgn kan..
bukan tu je, ade juga ungkapan yg sering aku dgr, "aku bahagia bila aku ngok org aku syg bahagia" sdg dlm ati merana, kecewa, sengsara, duka..m'nangis sendiri..korang rasa adil kew mcm tu..?? org yg kita syg, kita cinta sdg bahagia ngan org lain tp kita kat sini hanya lihat n dpt rasa cemburu.. BAHAGIA kew tu wei...??
Dalam keadaan ngah kecewa tu, kita akan t'pikir "ala, xpela..nk wat mcm ner..da xde jodoh..".. itu ayat btol2 eklas dtg dr ati or juz nk sdap kan ati..?? mmg btol jodoh,pertemuan, ajal dan maut tu d tgn ALLAH.. tp klau antara dia dan dia saling jaga hubungan, xkan la jdoh leh lari.. xkan b'goyang pokok tu klau xde angin wei..
ayat yg kuar bila kita cuba nk lupa kan DIA, "relax la..bunga bukan s'kuntum, kumbang bukan seekor.. b'sepah lg la kat lua sana..!".. dlm perasaan marah, geram n kecewa kita ckp mcm tu pd diri kita.. korg rasa korg dpt kew jmpe org yg sme mcm DIA yg korg cinta tu, DIA yg korg syg tu n DIA yg korg rse perfect tu..??? TAK MUNGKIN wei.. setiap insan ada kelebihan n kelemahan msing2.. kelemahan DIA korg jd kan KESEMPURNAAN, kelebihan DIA korg jd kan UKURAN.. walaupun korg da jumpa org lain yg korg syg pun, CINTA yg lama yg pernah korg syg TAK AKAN korg dpt LUPAKAN terus.. Penipu la ade org ckp, org tu da lupakan segala2 nya kisah CINTA dlu.. perasaan kecewa tu xkan ilang wei klau korg da anggap DIA adalah CINTA yg korg idamkan satu masa dulu..
CINTA ni sebenarnya 1 penyakit yg xde ubat leh ilang kan nya.. cari la profesor, scientist, or hebat mcm albert eistein tu pun xkan ade sape yg mampu jumpa formula nak selesaikan masalah CINTA ini... so perkara yg perlu kita wat sebelum belajar men'CINTAI ialah, 

pertama: sedia utk menerima perubahan (hidup ada CINTA ni lain wei)
kedua: sedia utk m'bz kan diri.. (tambahkan dlm jadual hidup korg, spend time b'sama t'syg..)
ketiga: sedia utk m'gembirakan atau m'gecewakan org sekeliling.. (saat mcm ni b'laku pd masa kita nk pilih salah satu samaada kwn or kekasih or family)
keempat n paling PENTING:**bersedia la untuk MENANGIS dan DIKECEWAkan..

Kalau da cukup sume persediaan ini, baru la relakan HATI terima CINTA yg kita anggap SEJATI n ABADI td... 


 

Sunday, November 21, 2010

kabus..




kabus d pagi hari yg pelik..dr pkul 1pg xslap aku.. mle2 aku ingt ade kebakaran.. aku pun ngn rumtes aku amik mtor trun smpai bwh kot2 la ade kbkaran,. trun je bukit kat kp tu, da kabus tbal.. xtido aku ngok kabus ni.. mmg sjuk giler rse nyer.. kdg2 rse mcm kat korea, kdg2 kat switzeland, kdg kat rusia.. sng cite smlm rse bkan kat m'sia la.. rse mcm kat lua ngra da.. hehe  n pg td aku n rumtes aku, g jlan kat sekitar utm ni n snap s'bper bnyk photo.. yg ni s'bhgian je.. nk bnyk lg ngok kat fb.. ;) hope mlm ni ade kabus.. klau nk stdy ngn dlm kdaan sjuk mcm ni pun best,.. tp caya stdy jap, psti t'tido.. hehe

Sunday, November 14, 2010

Liku-2 hidupku

sebenar nyer da mcm2 bnda jd dlm life aku.. cume sblum ni aku xde tmpat nk smpan sume memori tu aku juz smpan dlm ati or luah kan kat kwn2... thnkz yer kpd kwn2 yg m'dgr... kini aku da ade blog aku ni sndiri.. so aku dpt la luah kan pe yg aku rse kat cni.. sume psal aku.. hidup aku, stdy aku n kisah cnta aku.. hahaha...
cite psal life aku.... mcm besa je.. tak susah tak sng.. tak happy tak sedih.. mcm besa kiter dgr, hidup ibarat roda.. kdg2 kat atas, kdg2 kat bwh.. mcm tu la putaran nyer.. tp pe2 pun, hidup kne truskan jgak kan..
stiap yg b'laku ade hikmah nyer kengkawan.. so happy je n slalu pkir positif k.. yg pnting snyuman tu..
krana dr snyuman b'mula sgala nyer.. =) ok la.. next entry aku cite pnjg2 lg.. k daa..

Recent Posts