Wednesday, August 31, 2011

wordless Wednesday #3


Birthday, Raya dan Merdeka seperti tak diharapkan...
sgt sgt sgt kecewa skrg...

Saturday, August 27, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Assalamuailaikum rakan2 blogger sekalian..
di kesempatan yg masih diberi ini dan dikesempatan sementara line tak busy, aku dengan penuh rasa rendah diri ingin memohon seribu kemaafan sempena Aidilfitri yg bakal menjelma tidak lama lagi..
selama aku berblogging nie maybe ada teguran ataupun penulisan aku yg terkasar bahasa ataupun tergurau kasar harap dapatlah dimaafkan seikhlas hati..


pesanan aku utk semua, berhati-hati dlm perjalanan balik kampung itu.. ingat peribahasa lama, biar lambat asal selamat.. tapi janganlah buat-buat lambat sangat, nanti marah driver yang follow belakang kereta korang tu.. hehehe berpada-padalah kelajuan tu terutama di lebuhraya.. ingat 110km/jam je.. jgn lebih2..!! nnt kena speedtrap baru tau.. hehehe
semoga selamat sampai ke destinasi yg ingin dituju...


akhir kata, sekali lg...
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...
MAAF ZAHIR DAN BATIN.. ^^,
tulus ikhlas dr Hanya Aku..
Mohamad Shahrizal Suhaimi.. (Rizal aka Getah Liat)


p/s : raya, raya juga.. kalau jadi birthday aku jatuh pada 30 Ogos tu, mmg kena sambut dua2 sekali la..
duit raya kena bagi, hadiah pun kena bagi.. hehehe

Thursday, August 25, 2011

Segmen Rekemen Blog Bersama LIGHTA SHADOWEE


Segmen lagi.. wah best2.. segmen nie style.. disamping kita boleh tambah follower n promote blog sendiri, kita juga dpt promote entry2 kita yg best..
nak tau lebih lanjut g usha Siniii
tp 2 je la.. takleh lebih2.. nnt penat owner segmen nie nak baca semua.. hehehe
ok sebagai menyahut cabaran aku mempetaruhkan 2entry panas aku nie.. hehehe

pertama, utk jiwang2 dan sgt sesuai yg sdg bercinta tu..
Tanda2 Bila Cinta itu da bosan..

kedua, utk mencari contoh suami mithali..
Mengemas Kapal yg Karam dan Pecah..

kepada mereka yg tak join segmen nie pun dialu2 kan baca.. tambah lagi sape yg join.. sgt2 la dialukan..
kalau berminat bolehlah follow.. later i will hit you back.. (betol kew aku speaking.. ==" hentam saja la)
tu je la nak ckp.. happy reading yer.. ^^,

sy nak tag kwn sy yg suka join segmen2 nie.. hehehe
http://piccioneb-blu.blogspot.com/

dan ini kwn blogger yg baru..
http://bulatitucircle.blogspot.com/

harap korang join yer.. =)

Wednesday, August 24, 2011

Rayaku, Birthdayku, Merdekaku dlm satu




Assalamuailaikum.. blogger...ooo...blogger.. (tone suara upin dan ipin.. Hehehe)
sedar tak sedarlah kan lebih kurang seminggu or sng cite minggu depan kita dah nak raya.. wah, mesti tak sabar kan semua org.. persiapan semua ngah bersiap sedia tu..



Bg kanak2 hari raya la, hari plg best.. yelah dpt duit raya, main mercun, bunga api.. alaaa..mcm kita2 dulu kan.. dah besar2 ni mmg susahlah nak dpt duit raya.. wat penat je g raya umah org tp yg untung g raya umah org kalau dah besar2 nie dpt ngok anak dara or anak teruna dia.. nak plak hot kan, mau buat gaya sopan makan ketupat rumah org tu.. silap2 nak buka sarung ketupat tu pun tak lepas.. Hahahaha
Bg si kaum ibu inilah masa nak tunjuk brg2 kemas kat adik beradik n ipar2 semua.. kalau leh nak ckp, "ni laki aku beli utk raya nie.. maklumlah dpt bonus.." 
lihat si bapak nyer, hanya mampu mengeleng kepala.. dlm hati berkata2,"ish3, bini aku nie.. jap lg ada yg dpt madu kang.." Hahahaha
*cerita di atas rekaan semata2..tiada kena mengena antara yg masih hidup ataupun telah mati.. tp kalau terkena btg hidung sendiri, soryy.. maaf zahir batin.. heheh

Raya tahun nie akan jatuh pada tarikh yg hari itu ada 2 sambutan akan disambut..
seperti kita ngok dlm kalender, target raya jatuh pada 30hb.. tp kalaulah anak bulan tak nampak lg maknanya 31hb la.. kalau 31hb ngam2 la 30hari kita puasa..
dan juga pd 31 Ogos 2011 kita akan menyambut kemerdekaan.. wah.. kira meriahlah raya kita kan.. kalau leh nak gabung semangat raya n semangat kemerdekaan tu, baju melayu or bajung kurung design corak bendera malaysia yer... lemang tu kalau leh buat warna warni jd mcm bendera malaysia.. stylo tu woo.. Hehehee



tp mcm ner plak kalau jatuh 30hb..?? 2 sambutan juga kew kita sambut..?? yes..! dua sambutan.. tp bukan kita, hanya aku je.. sbb 30 Ogos 2011 adalah birthday ke-20.. yeay..!! 20 tahun, dah tua kew muda..?? mcm mak aku kdg2 ckp tua kdg2 muda.. 
bila aku merajuk mak aku ckp, "dah tua2 pun nak majok.."
bila aku ckp mak kahwin nak aku ckp plak, "muda lg nak kahwin..belajar dulu.."
plak daa.. ==" tak tetap pendirian betol.. hehehe 
andai la kata, anak bulan syawal kelihatan awal bermakna raya kita akan jatuh pada 30hb Ogos bersamaan birthday aku yg ke-20.. yeay..!! so siapa nak wish kat mesej or kat wallpost fb tu kena combine wish la.. selamat hari raya dan selamat hari jadi.. waahh..! so sweet.. hehehe 



p/s : nak wish selamat hari raya awal lg.. nnt la tggu aku wat entry best punya pasal raya baru aku nak wish.. tggu yer.. =)

Saturday, August 20, 2011

Entry paling pendek sedunia..



Sekarang Hujan..
Sekian terima kasih..

TOLONG REVIEW BLOG SAYA


http://www.dianarashid.com/
Segmen lg..?? yeay... utk 2nd time aku join segmen2 mcm nie..
segmen nie utk follower 400 ke bwh je... so blog aku sipi2 je nak smpai 400 wei..
so elok benor la aku join segmen nie.. utk segmen nie kena tag 2org kwn..

so sy nak tag 3org blogger baik sy nie.. harap2 korang join tau..
actly kena tag 2org je.. saje je wat rajin tag 3org.. hehehe

honeydasaman.blogspot.com/
http://piccioneb-blu.blogspot.com/
http://somebodypeace.blogspot.com/

p/s : org pertama anta link tau kat entry segmen nie.. hehehe jgn lupa review tau cik diana.. =)



Sembang Saturday #1

Lagu yg paling banyak aku dgr minggu nie..



PERCAYA PADAKU - UNGU


p/s: slalu org ada wordless wednesday kan.. skrg dah ada Sembang Saturday.. Hahaha
sape nak mengila ikut juga juz tulis pe yg paling banyak or pling best or sedih or apa2 je la paling korang wat minggu nie..
Hehehe simple kan.. takyah pnjang2..

Jom tambahkan FOLLOWER!


Selamat pagi Kwn2.. =) dan Selamat Menunaikan ibadah puasa hari ke-20 nie..
Sambil aku mencari software2 aku terjumpa satu blog di SINI.. klik la yer.. =)

Kat blog dia nie ada download sofware mcm2.. so sgt berguna blog dia nie.. bukan software je.. ada juga info2 menarik n ada juga segmen.. so sebagai tanda terima kasih aku sbb bagi download software tu, aku nak join segmen dia.. segmen sgt best dan sgt mudah...
syarat yg sgt2 simple.. seriusly sgt mudah..! nak tahu lebih lanjut, klik di SINI...

So jom la join kwn2.. lagi ramai join segmen nie, lagi ramai follower anda..
btw, aku nak gtau nie FIRST TIME aku join segmen2 nie.. Hehehe
terima kasih Mr.Aril sbb bukak pintu hati aku nak join segmen.. Hehehe



Nah amik bunga rose nie sebagai penghargaan yer.. hehehe
lagi sekali kpd kwn2 blogger sekalian, JOM join ya..!
^^,


Friday, August 19, 2011

Berat kew Ringan Blog nie..??

Tadaaa..!! Penambahan suai lagi.. Hehehe
Tp aku duk tambah2 duk buang2 mcm kat blog aku nie, tak berat kew blog aku jadi..??
So sebagai utk menyakin diri ngan bukti lebih sahih aku dah g test satu application ni kat satu web..
http://tools.pingdom.com

Caranya sgt mudah.. Just copy and paste link korang je..
mcm nie..

Kemudian kuarlah analisis nya.. utk blog aku, nak tau x..?? mesti nak tau kan.. Hehehe


Inilah kelajuan loading time blog aku.. Kira tak berat sgt lah blog aku.. kenyit je mata sekali dah siap loading blog aku nie.. Hehehe Yg sebelum nie mcm ner..?? Sebelum ni lebih kurang je.. 


Kan aku da ckp.. lebih kurang je.. Cuma tambah kurang dari satu saat je pun.. 
Actly, tak banyak sgt pun aku wat.. cuma tambah pic, buang pic, tambah code, buang code.. tu je laa..
mana2 benda alah aku rasa semak tu aku buanglah.. 

Antara benda aku buang:
  • Sign Older post, New post n Home yg sepatutnya ada kat bwh entry tu.. aku rasa mcm takde function je benda tu.. bukannya org nak tekan sgt benda alah tu..
  • Title utk widget n gadget kat sidebar.. rasa mcm buruk je kalau pakai yg asal nya.. n ada title tu rasa mcm tak perlu je..
  • Navigation bar n aku gantikan ngan button dashboard n follow je kat atas tu..
Antara benda aku tambah n ubah suai:
  • Slide show pic utk bersama tersayang tu..
  • Edit banner utm blogger sekalikan ngan pic aku.. klik je pic tu terus ke link utm bloggers..
  • Divider kat sidebar n kat ruangan entry tu..
  • Letak page2 yg aku rasa perlu..
  • Centerkan header n pic2 kat sidebar aku tu..
satu hari juga lah aku wat benda2 nie sume.. mcm2 blog aku cari n search kat google tu.. 
biasalah duk umah tak tahu nak watpe.. 

ok la.. penat nie baru blek main futsal.. masa utk tido, jap lg sahur lg..
kpd mereka yg berpuasa n nak bersahur tu, Selamat Bersahur yer.. 
^^,

Wednesday, August 17, 2011

Sunday, August 14, 2011

Kisah Bersama Mereka Sahabat

Satu Hari hujan hari nie.. tp hujan tak mampu menghalang aku utk solat terawih.. ALHAMDULILLAH... =)
dan juga tak tak halang aku nak lepak.. aku sehari tak kuar rumah mmg tak senang duduk punggung aku nie.. 
so malam nie aku g lepaklah bersama rakan2 tersayang.. hehehe ngah menyembang tiba2:

Topek : rizal, apa cite blog ang Hanya Aku.. (senyum2 gelak2)

aku pun jwb je lah mcm2.. pelbagai soalan diajukan oleh mereka.. Hehehe
tiba2 diorg ckp taknak kew cite pasal kwn2 kat blog aku.. Jujurlah, mmg aku nak tp takde story.. so berdasar latar2 ini, aku jadikan ini disebalik takbir entry utk korang nie..

Latar Tempat : Restoran Perahu Pecah
Latar Masa : 10pm - 2pm
Latar Masyarakat : Mereka yg kacak..

AL-Kisah... bermulalah perjalanan aku bersama mereka sebagai SAHABAT.. ^_^



IJAT.. aku mula kawan ngan dia dr form1.. so kalau sampai skrg dah kira 7tahun la kitorang kwn..
Kwn aku yg paling pandai.. skrg nie dia study kat USM amik kos elec engg.. kalau aku nak describe dia nie senang je.. dia nie tak complex sgt.. senang je nak paham.. lagi satu aku suka ajak dia g mana2.. sbb susah dia nak menolak pelawaan aku.. lebih2 ke SOMA (pusat snuker).. hahaha kpd kaum hawa yg nak cari bf tak playboy, hah nie la org nyer.. seriusly aku ckp, dia malu sgt ngan pompuan.. apa masalah ang aku tak tahulah ijat.. ang fobia pe ngan pompuan..?? kew kes ang mcm Nora Elena ngan Seth Tan.. ang Nora Elena la.. hahaha
**nota kaki utk ang : tiap2 malam beli roti.. apa cita cinta..?? Hahaha



SYAHIR.. kenal dari sekolah rendah lagi ngan dia nie.. salah sorg Geng Tak Kering Gusi (GTKG).. Actly, geng2 aku sume kacak2.. tp dia advenced. tp dia Sweet.. tu kelebihan Syahir nie.. hitam manis org nyer.. (ok..aku dah puji ang.. esok milo ais nijam.. hahaha) dia skrg ngah LI n study kat Politeknik Ungku Omar (PUO).. ang lepas LI banyak duit, jgn lupa member2 yg membesarkan ang nie.. belanja2 la yer.. Hehehe
nak desribe pasal dia nie, ngok nama Geng ar kan.. mesti ada je benda merepek2 dia sembang tp leh wat gelak juga la.. hehehe
**nota kaki utk ang : pasal soalan ang td pasal Najwa Ngasiman, aku takleh cite la.. aku blushing.. hahaha


Topek..kenal dr form4.. tp rapat masa form5.. sbb selalu gerak g sekolah sama2.. tak silap aku ang pnah lepak umah aku kan masa g skolah lambat ngan Syamel skali.. then mak aku buat sarapan.. Hehehe
Sejak belajar kat Penang, mmg susahlah nak jumpa ang nie.. smlm masa main futsal tiba2 je ang ada.. ^_^
Ni pun Geng sama ngan Syahir juga.. tp aku gtau ang sesuatu ar, muka ang kalau serius mmg ada rupa gangster ar tambah kalau ada jambang ang.. hahaha ok, lari tajuk suda.. Hahaha antara hot market tggi juga dia nie dlm geng2 aku nie.. Topek kalau bab nak drop org, makcik tepi jalan pun jadi drop.. btw, aku terhiburlah.. kdg2 ngah stress jadi tergelak terus.. kalau ngan ang nak sembang benda serius mmg tak jadi wei.. hahaha
**nota kaki utk ang : aku rasa mcm terlupa sumthing pe ang suruh ckp la.. Hehehe


APAT.. kenal dari sekolah lg.. mula rapat masa bola kat pdg skodeng tu.. ang ingat kew tak apat..??
antara member2 aku, dialah antara member2 yg dah berjaya dlm kerjaya.. ngok ngok pic tu pun dah nampak kehebatan dia kat dapur.. Berapi2 periuk tu di buat nyer.. Apat..org yg tak reti cover gelak.. gelak main lepas je.. kdg2 aku gelak bukan sbb lawak tp sbb cara ang gelak.. kuat betoii.. mcm ner bunyi gelak ang, aku pun tak tahu nak cite.. hehehe nak tambah lg, Apat nie kalau ngah tension mmg leh nampak.. muka mcm lepat liat dah pun kalau tension.. tp kalau ngan happy, tambah GTKG mampus pecah pale ngan deme nie.. hahaha
ada lg benda penting, he was taken.. hehehe sorrylah apat, aku jatuhkan market ang.. hehehe
**nota kaki utk ang : aku dah lama tak mkn sushi wei.. kalau leh bwk blek ckit nnt tau.. hehehe aku ngidam la.. serius niee..


SYAMEL.. gambar special utk ang.. ang tak bluetooth gambar ang td.. tp xpe, kena cite juga pasal ang sbb ang ada sekali td.. paling jambu ini orang.. kwn lama punya nie.. dr darjah5 aku kwn ngan dia nie.. lepas SPM kerja KFC sama2.. Kita je laa yg berjaya tahan pressure Madam kat kfc tu.. hehehe tp satu benda aku ingat sama mati, masa mak ang tanya aku masa darjah5 dulu.. "kamu nie anak Suhaimi kew..?? bibir sama je.." Hahahaha nak describe pasal ang nie, satu benda je aku nak kabor.. ang ni mmg suka berahsia.. lg satu aku respect ang, ang jenis rendah diri walau awek cun.. Hehehe nampak mcm xde kena mengenakan.. tp aku nak ckp juga.. Hahaha
nota kaki utk ang : keje apa ang wat td g cc..?? aku dah assume mcm2 dah nie.. Hehehe

p/s : nie la serba sedikit pasal kwn2 sy.. kpd kwn2 lain takde korang jgn jelez.. tp korang rasa rugi sbb tak lepak.. kalau tak dah market dah korang dlm blog nie.. Hehehe

Friday, August 12, 2011

Header baru lagi.. Hehehe

OMG..! OMG..! OMG..! header baru lg.. hehehe
takde lah baru mana pun.. cuma copy, edit and paste dari yg lama tu je..
Nape aku rajin sgt tukar header baru nie..?? hehehe
Punca utama, aku banyak sgt masa terluang.. ngee~~ aku duk rumah pun makan tido je keje nyer..
makan waktu lepas berbuka la.. siang hari mana eh mkn.. pose wei.. dan aku puasa penuh tau.. Hehehe

Header lama aku tu aku rasa terlampau crowded la.. n ada banyak cacat cela masa aku edit tu.. tp aku hentam je..
dah excited sgt nak header baru.. hehehe
mana leh aku tutup aku tutup cacat tu.. skali pandang mmg tak nampak, kalau tenung lama2 leh perasan banyak part
aku salah n terover edit.. ngok la perbezaan yg lama n yg baru..

Yang Lama...

Yang Baru...



Di bulan puasa yg mulia nie (hehehe), banyak juga pic2 yg aku edit.. biasalah dah ngah bosan..
bila tenung desktop laptop aku nie mcm bosan je pic nyer, so aku telah mengambil langkah drastik ngan.....
meng-edit-kan-nye-pun menjadi sesuatu baru..


p/s: esok dah puasa ke13.. rasa mcm begitu pantas berlalu....




Sunday, August 7, 2011

Adverlets memikat hatiku..


Sama-sama Adverlets.. =)

Nampak tak bling2 kat kat atas tu.. Hehehe
Kalau ngok entry aku sebelum nie mmg aku story pasal iklan2 blog nie..
Masa tu aku ada dua pilihan, Nuffnang atau Adverlets.. setelah aku wat sedikit soal selidik ngn search
kat google apa kata2 responder pasal kedua2 nie, hati aku lebih terpikat kat Adverlets..

Mengapa aku pilih Adverlets..
1. Cara nak register dia sangat senang.. Just isi apa yg betol2 penting je.. tak sampai seminit pun..

2. Setakat nie blogger banyak sgt guna Nuffnang, so saingan nak dpt perhatian mereka nie sgt tinggi..
jadi aku mengambil langkah ngan pilih Adverlets sbb tak ramai guna lagi.. Di samping tu aku dapat juga
promosikan mereka nie..   

3. Untuk mendapatkan earning pun senang.. Adverlets tak bergantung pada klik dan kempen mcm Nuffnang..
Adverlets je bergantung pada pageview n traffic blog tu je.. Senangkan.. kalau tambah lagi ngan klik kat iklan
tu apatah lg kan..

4. Lagi satu aku ngok Adverlets nie peramah.. sbb kat blog2 yg aku g yg update pasal Adverlets nie lebih2 pasal isu
lambat bayar diorg akan reply kat entry tu.. ngan cara nie, blogger tu pun jadi tak marah lg..
mcm nie baru best.. =)
**agak2 diorg nak komen tak kat entry aku nie..?? hehehe


So siapa2 yg belum lagi wat iklan2 mcm nie kat blog dia, aku syorkan Adverlets.. Mudah, Pantas dan Cekap.. ^_^
tp lepas daftar tu aku nasihatkan, janganlah nak dpt earning cara mudah korang guna taktik kotor..
korang jgn lah klik sendiri kat iklan tu.. tak jujur laa.. lgpun diorg leh tau lah kalau korang buat mcm tu..
so kalau Adverlets nie tak bayar korang, jgn salahkan diorg plak..

Actly isu lambat n cepat bayar nie mmg tak lari dr mana2 pun company wat iklan mcm nie..
maybe ada masalah kew apa benda kew kan.. kita leh lah rujuk diorg kalau ada masalah.. kdg2 tu system yg problem..
jgn lah tau menghentam je..
apa guna bahagian "contact us" tu.. tanya elok2.. jgn main tuduh diorg penipu lah pe la.. diorg nie company besar..
satu dunia tau.. kalau diorg tipu pun satu dunia pun leh tau juga.. diorg pun bijak takkan nak wat mcm tu
kat klien diorg.. Berfikir dua kali, InsyaALLAH tiada yg sakit hati.. Renung-renungkan dan selamat berblogging..

p/s : Lepas nie kenalah rajin ckit post entry.. Sambil blogging sambil bekerja.. ^_^
Jadi kew tak aku wat nie..?? pelik juga aku yg kat atas tu tak bling2 pun..

Wednesday, August 3, 2011

nuffnang,, bagaimana..?? Tulun2..!!



Tolonglah kwn2 yg dah pernah buat..tolonglah explain kat aku yg blur2 susu lg nie..
=="

Haissshh.. hari nie hari ketiga kita berpuasa.. rasa dah mcm2 dugaan aku tempuh nie.. xpe la.. InsyaALLAH, ada hikmahnya tu.. di saat ngah kelaparan nie, tiba aku terpikir pasal pengiklanan blog nie.. nuffnang n advertlets.. actly aku tak bper paham sgt benda nie.. malu plak aku.. rasa mcm bodoh sgt je tak tahu benda nie.. padahal dah main blog nie dah dekat setahun dah pun.. =="

Actly, ramai dah kwn2 aku yg sarankan aku wat benda nie.. aku ada juga baca terma n syarat dia tp rasa mcm blur2 lagi... kena cek email la pe la.. so aku hope korang yg dah pakar nie tolonglah aku xplain kan..

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya bdk baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.. ^^,

p/s: apa salahnya di bulan mulia nie, korang sedekah pahala ngan tolong aku kan.. hehehe insyaALLAH rezeki korang dpt nnt lebih besar dr aku kan.. AMINNN.. Kegembiraan dan Kesenangan dikongsi bersama dibulan mulia ini... ^^,

Monday, August 1, 2011

Kenangan ponteng puasa dan "bulan mengambang"..



Bila terdengar je pengumuman puasa jatuh pada hari ini kat tv semalam menandakanlah semalam adalah hari pertama utk kita mengejarkan solat sunat terawih.. ALHAMDULILLAH.. sedar tak sedar dah tiba bulan yg penuh keberkatan ini.. tp lebih besar ertinya bg kanak2.. bila tiba je bulan puasa mereka mula terbayang raya.. padahal baru puasa.. yg terbayang tu duit raya.. hehehe dan bila petang apa yg terlintas bazar ramadhan.. kalau boleh hari2 nak g bazar ramadhan.. padahal tak tau nak beli apa.. cuma satu keseronokan.. dan bila malam plak ada dua perkara menanti.. pertama masa utk solat terawih dan kedua mercun.. hehehe
Seperti kanak2 lain satu ketika dulu aku pun tak pernah terlepas merasai semua tu.. mungkin hanya keadaan mengikut peredaran zaman sahaja yg membezakan kami.. so, hari nie aku nak berkongsi ckit pengalaman dan kenangan ketika kecil dulu..

Apa yg aku ingat dulu aku mula puasa agak lambat.. darjah dua baru nak belajar puasa.. hehehe sahur aku bangun mcm biasa tp buka puasa lain dr org lain.. hehe aku berbuka pukul 12tghari.. hehehe biasalah baru nak mula kenalah separuh hari dulu.. pelan2 kayuh.. hehehe
aku masih ingat lg, masa aku darjah dua.. org ckp mentah lg.. tak tahu apa2.. masa tu kakak aku yg umur 14tahun aku nampak tgh curi2 makan kat dapur.. aku dgn gaya ibarat hero yg ingin menegakkan keadilan demi agama, bangsa dan negara terus memanggil mak aku.. "mak..!! ngok akak nie.. die tak poce.." tp masa tu aku agak pelik bila mak aku wat mcm tak endah je.. ngan selamba mak aku jawab, "akak sakit perut".. padahal td bukan main sihat je.. aku pun terpinga2 je.. rasa tak puas hati pun ada.. tp lepas aku dah mula remaja baru aku tahu nape kakak aku tak pose masa tu n mak aku tak marah dia.. Hahaha sape paham tu paham la.. hehehe bila terkenang balik mmg kelakar la.. hehehe

Ponteng puasa..?? ngok muka yg baik nie rasa2 aku pernah tak dulu..?? hehehe jujurlah mestilah pernah.. tp masa skolah rendah je la.. biasalah terpengaruh ngan rakan sebaya.. hehehe aku tak ingat masa tu darjah berapa.. tp masa tu aku wat ponteng puasa secara bijak.. 15hari puasa 15hari tak puasa.. so fair la kan dosa n pahala tu.. hahaha dulu aku ngaji Al-Quran waktu ptg lepas balik skolah.. kesempatan nie lah aku gunakan utk beli makanan.. setiap hari aku lepas balik ngaji aku singgah kedai aunty beli keropok n roti letak dlm beg.. then balik umah makan.. lepas tu plastik2 makanan tu aku simpan dlm beg.. sok nyer aku g ngaji aku buanglah sisa palstik semalam tu.. lepas tu g kedai aunty n gantikan stok baru.. hehehe tak pun aku ajaklah kwn2 aku g cari makanan kat bazar pastu lepak cc g makan kat cc.. hahaha kdg2 tu kalau terajin mana pokok2 kepala, rambutan n pelam nampak sedap je aku n kwn2 aku men tarik je buah nyer.. hehehe n tambah sng ada kwn aku nie ada rumah opah dia yg mmg takde org duduk.. so kalau nak "berbuka puasa" ikut waktu Arab Saudi mmg situlah markas kami.. bila masa buka puasa kat rumah buat2 lah rupa kebulur.. cover baik pnya.. hehehe biasalah aku nie dulu masa kecik2 nakal juga.. tp nasib baik nakal tu tak jd jahat.. kalau jd takde aku mcm nie skrg..Alhamdullilah.. =)

Kalau nak cite semua pengalaman masa kecik actly banyak wei.. belum masuk pasal solat terawih, pasal mercun, bazar ramadhan sampailah hari terakhir puasa.. xpe lah, next time aku cite lg.. aku pun rasa mcm dah ngantok.. dpt tido dua tiga jam lagi nie pun ok jgak.. hehehe ok lah  kwn2 semua.. Selamat Menjalani Ibadah Puasa kepada semua pembaca dan kwn2 di luar sana.. Semoga Ramadhan kali nie membawa seribu makna dan juga keberkatan dr ALLAH S.W.T..  jadikanlah ramadhan ini sebagai platform utk kita mengubah diri ke lebih baik dr sebelum ini, insyaALLAH.. ^^,

Recent Posts