Friday, August 19, 2011

Berat kew Ringan Blog nie..??

Tadaaa..!! Penambahan suai lagi.. Hehehe
Tp aku duk tambah2 duk buang2 mcm kat blog aku nie, tak berat kew blog aku jadi..??
So sebagai utk menyakin diri ngan bukti lebih sahih aku dah g test satu application ni kat satu web..
http://tools.pingdom.com

Caranya sgt mudah.. Just copy and paste link korang je..
mcm nie..

Kemudian kuarlah analisis nya.. utk blog aku, nak tau x..?? mesti nak tau kan.. Hehehe


Inilah kelajuan loading time blog aku.. Kira tak berat sgt lah blog aku.. kenyit je mata sekali dah siap loading blog aku nie.. Hehehe Yg sebelum nie mcm ner..?? Sebelum ni lebih kurang je.. 


Kan aku da ckp.. lebih kurang je.. Cuma tambah kurang dari satu saat je pun.. 
Actly, tak banyak sgt pun aku wat.. cuma tambah pic, buang pic, tambah code, buang code.. tu je laa..
mana2 benda alah aku rasa semak tu aku buanglah.. 

Antara benda aku buang:
  • Sign Older post, New post n Home yg sepatutnya ada kat bwh entry tu.. aku rasa mcm takde function je benda tu.. bukannya org nak tekan sgt benda alah tu..
  • Title utk widget n gadget kat sidebar.. rasa mcm buruk je kalau pakai yg asal nya.. n ada title tu rasa mcm tak perlu je..
  • Navigation bar n aku gantikan ngan button dashboard n follow je kat atas tu..
Antara benda aku tambah n ubah suai:
  • Slide show pic utk bersama tersayang tu..
  • Edit banner utm blogger sekalikan ngan pic aku.. klik je pic tu terus ke link utm bloggers..
  • Divider kat sidebar n kat ruangan entry tu..
  • Letak page2 yg aku rasa perlu..
  • Centerkan header n pic2 kat sidebar aku tu..
satu hari juga lah aku wat benda2 nie sume.. mcm2 blog aku cari n search kat google tu.. 
biasalah duk umah tak tahu nak watpe.. 

ok la.. penat nie baru blek main futsal.. masa utk tido, jap lg sahur lg..
kpd mereka yg berpuasa n nak bersahur tu, Selamat Bersahur yer.. 
^^,

20 comments:

  1. lupa nak gtau.. tp bergantung juga pada server int yg korang pakai tahap kelajuan loading tu.. =)

    ReplyDelete
  2. pika nye 6 sec je. wah.. laju gak.. kelip mate je da abis loading.. hahahaha.. kureeng 2 sec je dr ko.. :p

    ReplyDelete
  3. pika: 6sec..?? lambat2.. hehehe

    ReplyDelete
  4. khadijah: lg laju la.. tahniah.. nah pingat emas.. kasi leher nak sarung.. hehe

    ReplyDelete
  5. 5s..hahaha..1st bt ta dpt na detect. brt sgt kot..jeng3x.dah remove pape yg ptot jdi 5s..hehehe

    ReplyDelete
  6. tgk kat Total loading time ke ni?
    kalau kat situ http://shuhaidablog.blogspot.com/ cuma 1.6 sec je.. Lagi laju kan? hehehehe

    *baru lepas follow u ni. follow la balik k.

    ReplyDelete
  7. picci: lg laju.. yela, blog dia kan da cantik skrg nie.. =)

    ReplyDelete
  8. aida: peeehh..! ni btol2 top blog sprinter.. ^^

    ReplyDelete
  9. haha..weyh..aku try aku punya loading time..2.4 seconds..tak sempit nak pejam mata doe..ahaha :P

    ReplyDelete
  10. Diana punya pun ringan! Heee :D

    ReplyDelete
  11. sbb pkai streamyx, die sgt ringan..hahaha

    ReplyDelete
  12. woii.cepat letak balik older post button.aku suke tekan older post kau.sape kata xde sape tekan.haha.

    ReplyDelete
  13. fee: aku sempat pejam.. sbb td mata aku msuk habuk.. hehe

    ReplyDelete
  14. farahin: ceeehh..! bajet ko tekan je.. apa daa..

    ReplyDelete
  15. ecah: aku pakai YES 4G network k.. hehe

    ReplyDelete
  16. wah! incik rizal menyindir kah?kuikui
    baru nak berjinak2 dengan alam maya")

    ReplyDelete

Recent Posts